Brockenhurst AFA Footbridge

As a part of the ‘Access For All’ programme to improve accessibility at train stations nationwide, Frankham Engineers were commissioned to carry out the outline and detailed design for a new three span footbridge with step free access to all platforms and egress to the above railway station to replace existing non-compliant footbridge and an unusual traverse bridge connection from the ticket office to platform 1/2 at Brockenhurst Railway Station.

The design was undertaken by closely combining the structural and architectural engineering components within the design model and co-ordinating with M&E and SISS to ensure services were incorporated in an aesthetic and coordinated manner.

Frankham undertook the full design of the three span Vierendeel truss structure, which incorporated four new staircases and three new lifts on two narrow island platforms and all associated M&E and canopy adjustments, ensuring full compliance with the Disability Discrimination Act (DDA).

Frankham was also commissioned to design a temporary services gantry structure to bridge the four tracks and five platforms during the construction of the new bridge.

The project was carried out in a spirit of close collaborative working which necessarily extended to Frankham working directly with Mansell’s key suppliers, who also had to meet challenging targets.

In common with any construction work where access is very limited, here over a live railway, efficient delivery relied heavily on design for buildability of all components and optimising off-site operations. The Frankham design approach excelled in this regard as both railway closures and disruption to the travelling public were minimised. In house topographical surveys were carried out from platforms without disrupting the station operation, by state of the art 3D laser scanning. This also permitted the designers to revisit the 3D survey model as and when necessary without needing to attend site.

Frankham extended their brief to encompass the design of associated challenging temporary works co-ordinated closely with the permanent works from outset, and reactively as site progress dictated.