Civic – Biggin Hill Memorial Library and Pool

Frankham was appointed by the London Borough of Bromley to provide a modern prestigious facility fulfilling its role as the hub for the local community. The choices of building material were unique to the Biggin Hill street scape, but the idea of combining a library and swimming pool under one roof is a brave, but intentional move on behalf of the Council to counter the idea that libraries are stuffy, quiet places.

Frankham worked in partnership with Bromley Council Environment and Leisure to design a new six lane 25 metre swimming pool with associated changing facilities.

After a detailed feasibility study Frankham identified the site of the Biggin Hill library as the preferred location, and a detailed brief was established to combine the swimming pool and public library to function as a single community facility.

Frankham produced the initial concept design, developed that design to obtain planning permission and produced Employer’s Requirements for contract award under a design and build arrangement. At the Employer Agent’s suggestion, Frankham’s designers were invited to provide design assistance exploring interior colour scheme and signage options. As the site held World War II reference the RAF link was retained by naming the community meeting space ‘The Cockpit’.