Sandbanks Older Persons Resources Centre

Housing
Client:
London Borough of Hounslow
Contract value:
£5.2 million
Services:
Architecture, Building Services Engineering, Structural & Civil Engineering, Health & Safety and CDM Services

Replacing the outdated previous home of the same name (with the same staff and management transferred across), Sandbanks is a purpose built care home.

The new Centre provides increased resident numbers (old centre 38 residents new centre 60 residents, maintaining day centre levels at 40 visitors), while providing sufficient surplus site area to enable a disposal scheme to be designed to aid funding (a scheme of 12 house and four flats (all units designed to meet DQS) was achieved). The added challenge of the scheme was to phase the development construction such that the existing Sandbanks was able to be kept running while Phase 1 of the new Centre was constructed.

Specialising mainly in caring for those who are living with the experience of dementia, the building was designed to help staff to ensure residents remain as independent as possible, by allowing a flexible level of care to be provided within the facilities included in the scheme.

Sandbanks is a light and airy home, benefitting from integrated assistive technology to help maintain resident safety, comfort, well-being and independence. Sandbanks has group-living, each wing being home to 10 residents. With a large comfortable well-furnished lounge/kitchen dining area and single bedrooms (all with ensuite WC and a shower), ensuring residents enjoy privacy, dignity and support according to their needs in comfortable and homely surroundings.

In addition to the care home there is a purpose designed Day Centre which provides support to up to 40 people living in the community.

The London Borough of Hounslow worked with Frankham Consultancy Group as their designers to develop the Sandbanks Scheme, the project was a £5.4m build, with two phases of construction to allow the decant of the existing residents after Phase 1 to enable the demolition of the existing building and the subsequent completion of Phase 2 in its place.

The design objectives of the project were simple, provide improved environments that meet current standards and increase resident’s numbers to make the project more commercially viable. The end scheme not only delivers these objectives but delivers them in a building that provides and environment without an institutional feel with individuality embedded within the scheme opportunities, enhancing the resident and staff experience of the building, simply making daily life a more pleasant experience.