Woodside School – Inclusive Learning Centre

Education
Client::
London Borough of Haringey
Contract value::
£21 million
Services:
Architecture

Frankham was appointed by Apollo Education and London Borough of Haringey to develop detailed design proposals for Woodside Inclusive Learning Campus, an inclusive school for 1,200 pupils.

Woodside Inclusive Learning Campus will bring three schools together on the site of the Woodside High School. William C. Harvey School for pupils with severe learning difficulties and Moselle School for special educational needs, will both be moving their 120 pupils onto the site in September 2011.

Frankham is working closely with Apollo Education to oversee a complete redevelopment of the site in order to facilitate the move. Three new buildings will be constructed to create a new ‘heart’ to the school incorporating the special school facilities and a SEN courtyard.

The philosophy is for all the buildings to be fully accessible to the special school pupils to allow them to feel part of the Woodside community.

The main teaching block for Woodside pupils is complete and the SEN Blocks are on site.

Frankham developed detailed designs for the main stream and special school accommodation and remodelling of the remaining buildings to accommodate the additional pupils.

Woodside Inclusive Learning Campus encompasses three new buildings, for the main stream and special schools together with the remodelling and reconfiguration of the existing buildings to provide improved facilities for all the schools.

The main Teaching block, Block Y, provides English, Maths, Languages and ICT Classrooms, together with Science Laboratories on the top
floor and ICT Clusters in communal spaces allowing additional flexible computing resource.

The building is heated using a biomass wood pellet boiler and ventilated by a passive chimney system, serving each classroom individually, to allow free air flow throughout the building.

The special school block, Block Z, provides specialist teaching accommodation for children with profound and multiple learning disabilities and autistic spectrum disorders together with life skills spaces and therapy spaces including hydrotherapy pool, light and dark sensory rooms, soft play and nursing/therapy support. In addition it provides a new hall space, quiet horticultural roof terrace for growing fruit and vegetables and sports roof terrace for games. Block Z also incorporates a passive ventilation chimney system to allow free air flow through the building. A rainwater harvesting system will collect water from the roofs of both of the new buildings which will then be stored and re-used in WC flushing.

Block W is the third new block which provides shared main stream and SEN Teaching areas including Arts and Drama facilities. The existing buildings will be remodelled to provide new sports gym and dance studio to accompany the existing international standard running track together with ancillary accommodation.

The site will be completely re-landscaped to provide a central courtyard space with relaxation spaces, planting and seating enclosed SEN courtyard with tricycle track, sensory planting and surfacing together with outdoor teaching spaces and an ecological buffer zone along the southern boundary. Cycling will be encouraged for both staff and pupils with extensive cycle storage, shower and locker facilities provided.

The close working relationship of our Project Team with the Clients Pre-Construction Team and the extensive team of Design Consultants has been key to the project’s success to date. Monthly Project Team Meetings have been held with Strategic Consultants and regular Design Team meetings held with all parties.